BALLADES EN BRUTALITEITEN

Ballades en Brutaliteiten

seizoen 2013/2014

Een ode aan het Zweedse en het Nederlandse werk van Cornelis Vreeswijk (1937-1987)

Cornelis Vreeswijk verhuisde als dertienjarig jongetje naar het naoorlogse Zweden. Hij werd daar één van de grootste liedkunstenaars en zorgde menigmaal voor opschudding in de zelfgenoegzaamheid. Hij was maatschappijkritisch, brutaal en tegelijk een romanticus en een poëet. Vreeswijk vluchtte vanwege een grote belastingschuld tijdelijk naar Nederland, waar hij verscheidene albums uitbracht. De legendarische zanger werd hier echter nooit zo groot, zo geliefd als in Zweden, waar hij door zijn markante stemgeluid, zijn rake liedteksten en vele platen een fenomeen was en nog steeds is.

Zijlstra en De Andersons, met een hoofdrol voor de Zweeds-Nederlandse Anna Ågren en het Vreeswijk-geluid van Jeroen Zijlstra, geven door middel van zowel bekend repertoire als nieuwe vertalingen uit het Zweeds een inkijk in het leven en werk van Cornelis Vreeswijk. Ballades en Brutaliteiten is een eerbetoon aan deze grote artiest waarin zijn prachtige en veelzijdige oeuvre nieuw leven wordt ingeblazen.

Zijlstra: Jeroen Zijlstra, Pieter-Jan Cramer, Nout Ingenhousz en Edwin Wieringa
De Andersons: Anna Ågren en Roel Dullaart
Achtergrondzang: Roxanne Hellevoort en Kirsten van Teijn
Samenstelling: Anna Ågren en Roxanne Hellevoort
Vertalingen: Anna Ågren/Roel Dullaart/Roxanne Hellevoort
Eindregie: Karina Kroft

Bezoekers over de voorstelling:

“Zijlstra en De Andersons bewijzen dat Cornelis Vreeswijk nog lang niet ‘dood’ is. Wat een superavond om mee te maken. Komt dat zien, en horen…. De babyboomers die toen geschokt en geraakt werden door Cornelis worden dat nu nog steeds want we spartelen en transformeren nog steeds door. Zijlstra en Andersons: heel veel plezier samen met heeeeel veeeel publiek.”

“Wat was het een heerlijke voorstelling. Verrassend en intiem en prachtige samenwerking. Met een lekker swingend gevoel en een lach op ons gezicht, verlieten we dit prachtige kerkje. Dank jullie wel!!!”

“Gisteren onwijs genoten. Mooi om zoveel goede muzikanten bij elkaar te zien met zo’n gaaf programma. Ook de combinatie nummers in het Zweeds en de bekendere nummers, met daarnaast de verhalen over Cornelis Vreeswijk vond ik erg leuk. Het was echt de moeite waard en smaakt naar meer wat betreft jullie samenwerking!”

“Super genoten van het concert! Wat een feestje!!!!! Wat een gave nummers!! Bedankt, ik kan iedereen aanraden jullie te gaan zien, het is het waard!!!!”