EEN MOOIERE WERELD

EEN MOOIERE WERELD

foto: Corné van der Stelt

Een mooiere wereld

Seizoen 2021/2022

Een vurig en humoristisch theaterconcert in de geest van de vrijgevochten Zweedse schrijfster Astrid Lindgren

Op haar zestigste klom Astrid Lindgren voor het oog van de camera in een boom, terwijl ze riep: “Er staat nergens in de wet van Mozes dat oude wijven niet in bomen mogen klimmen.”

Volwassenen denken vaak dat vroeger alles beter was, omdat ze toen nog keken als kind: onbevangen, zonder vooroordeel, voordat groepsdruk en faalangst bezit van ze namen. Het leven was een spel. De kunst is zo te blijven leven en zo te blijven kijken. Maar hoe blijf je een levenskunstenaar als je voortdurend struikelt over doemscenario’s?

Gewapend met liedjes, humor en existentiële vragen gaan De Andersons op zoek naar een antwoord. Ze zoeken hun toevlucht bij Astrid Lindgren, de schrijfster die jong en oud wees op het mooie en ongrijpbare in de wereld en die zich inzette voor vrede, gerechtigheid en kinderrechten. Ze werd in heel Scandinavië gezien als de wijze vrouw bij wie je je hart kon luchten en die je om raad kon vragen. Bij haar begint de zoektocht van De Andersons naar dat wat écht waarde heeft, voor hun, voor hun kind, voor iedereen.

Het Zweeds-Nederlandse duo De Andersons wordt vaak geprezen om hun oorspronkelijke kijk op de wereld, die ze hartstochtelijk vertolken in voorstellingen vol muziek en prikkelende teksten. Eerder maakten ze een succesvolle voorstelling met Arjen Lubach en voor ‘Een mooiere wereld’ werken ze samen met de bejubelde dichter en schrijver Sjoerd Kuyper.

Over Sjoerd Kuyper
Sjoerd Kuyper won o.a. zeven Zilveren Griffels en een Gouden Griffel voor ‘Robin en God’ en maar liefst 14 prijzen, waaronder een Gouden Kalf, voor de verfilming van zijn boek ‘Het zakmes’. Voor zijn gehele oeuvre kreeg Kuyper in 2012 de Theo Thijssenprijs. De jury roemde hem voor zijn talent “om moeilijke dingen, grootse dingen zelfs, te kunnen vertellen in een eenvoudige taal, die zich nestelt in je hoofd en blijft rondzingen als een liedje. Een erg mooi liedje.” Naast jeugdromans en kinderboeken schrijft hij ook gedichten voor volwassenen en scripts voor theater, films en televisie.


Coryfeeën over De Andersons:

“Dit luisterrijke duo zingt de sterren van de hemel met hun liederen en verhalen.”
– Hanneke Groenteman

“Hartverwarmend, humorvol en ontroerend.”
– Nouchka van Brakel

“Woorden kunnen het niet vatten: je moet hen zien, horen en meemaken.”
– Hakim Traïdia

“Een buiging en warme omhelzing voor De Andersons … en ze nou nooit meer vergeten.”
– Dieuwertje Blok


Bekijk hier de trailer


We beginnen met een kus
In de jubileumproductie van WestlandTheater De Naald zongen De Andersons o.a. het openingslied uit ‘Een mooiere wereld’. Hieronder is het lied te beluisteren.


Uit alle macht
In de jubileumproductie van WestlandTheater De Naald zongen De Andersons ‘Uit alle macht’ in een allereerste versie. Hieronder is het lied te beluisteren.


Credits
De Andersons: Anna Ågren en Roel Dullaart
script en dramaturgie: Sjoerd Kuyper
liedteksten: De Andersons en Sjoerd Kuyper
muzikale compositie: Roel Dullaart
regie: Agnes Bergmeijer
promotie: Mirte Droogers
techniek: Theo Tollenaar
lichtontwerp: Niels Kingma
decorontwerp: Nelly Blessinga
foto: Corné van der Stelt

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: