Een mooiere wereld

Een mooiere wereld

Foto: Saskia Kerkhoff

Seizoen 2022/2023

Een vurig en humoristisch theaterconcert in de geest van de vrijgevochten Zweedse schrijfster Astrid Lindgren

Het Zweeds-Nederlandse kleinkunstduo De Andersons wordt geprezen om hun oorspronkelijke kijk op de wereld, die ze hartstochtelijk en humoristisch vertolken in voorstellingen vol muziek en prikkelende teksten. Na een succesvolle voorstelling i.s.m. Arjen Lubach, brengen ze nu ‘Een mooiere wereld’, met prachtige teksten van de bejubelde en met Griffels bekroonde schrijver Sjoerd Kuyper.

Hoe blijf je een levenskunstenaar als je voortdurend struikelt over doemscenario’s? In ‘Een mooiere wereld’, vertellen en zingen De Andersons over het ontstaan en het groeien van hun liefde, tot die te groot werd voor twee en ze hun kleine Noah Ramses op de wereld zetten. En met hem kwamen de grote vragen. Hoe kunnen we de wereld een beetje mooier maken?

De Andersons gaan te rade bij Astrid Lindgren, de enige echte koningin die Zweden ooit heeft gehad, die tijdens haar leven duizenden kinderen en volwassenen troost en moed schonk en daarmee na haar dood niet is opgehouden. Haar geest zwiert nog rond en plant wijze en opstandige sprookjes in de hoofden van mensen die op zoek zijn naar wat werkelijk van waarde is. Een loodzware voorstelling? Nee. Veel vaker dan je zou vermoeden wordt er uitbundig gelachen. En omdat er in ‘Een mooiere wereld’ geen woord wordt gelogen, vertellen De Andersons niet alleen hun verhaal, maar dat van ons allemaal: van jonge ouders, grootouders, van iedereen die ooit kind is geweest.

‘Een mooiere wereld’ is niet alleen een zoektocht naar een mooiere wereld, het ís een mooiere wereld. Eén waarin je je kunt onderdompelen en waaruit je geïnspireerd en gelouterd weer bovenkomt. Een prachtig en ontroerend avontuur.’  Katinka Polderman

Over Sjoerd Kuyper
Sjoerd Kuyper won o.a. zeven Zilveren Griffels en een Gouden Griffel voor ‘Robin en God’ en maar liefst 14 prijzen, waaronder een Gouden Kalf, voor de verfilming van zijn boek ‘Het zakmes’. Voor zijn gehele oeuvre kreeg Kuyper in 2012 de Theo Thijssenprijs. De jury roemde hem voor zijn talent “om moeilijke dingen, grootse dingen zelfs, te kunnen vertellen in een eenvoudige taal, die zich nestelt in je hoofd en blijft rondzingen als een liedje. Een erg mooi liedje.” Naast jeugdromans en kinderboeken schrijft hij ook gedichten voor volwassenen en scripts voor theater, films en televisie.


Anderen over Een Mooiere Wereld:

‘“Een mooiere wereld’ is niet alleen een zoektocht naar een mooiere wereld, het ís een mooiere wereld. Eén waarin je je kunt onderdompelen en waaruit je geïnspireerd en gelouterd weer bovenkomt. Een prachtig en ontroerend avontuur.” 

Katinka Polderman

“Zeldzaam mooi is dit, wonderschoon project.”

Frits Spits


“De Andersons brengen een inspirerend programma. Bemoedigend in een wereld waarin de schoonheid in het geding is.”

Ton Henzen


“Wie de deur van het theater verlaat is geraakt en heeft een glimlach van herkenning om de mond. De wereld is na deze voorstelling voor altijd een stukje mooier geworden.”

Manuela Bijl


Alles schreeuwt om zuiverheid

Videoclip ‘Alles schreeuwt om zuiverheid’ uit de voorstelling ‘Een mooiere wereld’.

Bekijk hier de trailer


We beginnen met een kus
In de jubileumproductie van WestlandTheater De Naald zongen De Andersons o.a. het openingslied uit ‘Een mooiere wereld’. Hieronder is het lied te beluisteren.


Uit alle macht
In de jubileumproductie van WestlandTheater De Naald zongen De Andersons ‘Uit alle macht’ in een allereerste versie. Hieronder is het lied te beluisteren.


Credits
De Andersons: Anna Ågren en Roel Dullaart
script en dramaturgie: Sjoerd Kuyper
liedteksten: De Andersons en Sjoerd Kuyper
muzikale compositie: Roel Dullaart
regie: Agnes Bergmeijer
promotie: Mirte Droogers
techniek: Theo Tollenaar
lichtontwerp: Niels Kingma
decorontwerp: Nelly Blessinga
foto: Saskia Kerkhoff

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: