VREESWIJK & DE ANDERSONS

Vreeswijk & De Andersons

seizoen 2012/2013 – 2013/2014

Bruisend liederenprogramma met Zweedse invloeden

Alles had in Zweden ontzettend heerlijk rustig kunnen blijven, als niet op 13-jarige leeftijd Cornelis Vreeswijk met het gezin van IJmuiden naar Zweden was verhuisd. Daar groeide hij uit tot één van de meest invloedrijke artiesten van de 20e eeuw en hij was de eerste zanger in heel Scandinavië die zong over maatschappelijke kwesties. Zijn liederen gaan over drank, hoeren, drugsverslaving, maar ook over de liefde, vriendschap, God en de duivel. De Andersons brengen een sprankelende voorstelling waarin het intense leven van Vreeswijk geschetst wordt en waarin je ook Zweden van een andere kant leert kennen. Want ja, de Zweden zijn kalme mensen, totdat er drank vloeit. En het land is zó georganiseerd dat er zelfs op de melkpakken waarschuwingen en levensadviezen staan.

In Vreeswijk & De Andersons maken De Andersons een reis van IJmuiden naar Zweden, maar dan op hun eigen wijze. Wel Vreeswijk’s blues, samba en ballades, maar met eigen nieuwe vertalingen en arrangementen van bekend en onbekend werk. Van ‘De Nudistenpolka’ en ‘De Hopeloos blues’ tot een verrassend vervolg op ‘De nozem en de non’.

De Andersons zijn bezig aan een opmars in de Nederlandse theaters en staan bekend om hun muzikale theaterprogramma’s met inhoud, humor en veel afwisseling. De Andersons bestaan uit Tom Dicke (piano), Mirek Walton (gitaar), Roel Dullaart en Anna Ågren. Zij groeide op met een Zweedse vader, een Nederlandse moeder en… het repertoire van Cornelis Vreeswijk.

Zang/spel: Anna Ågren, Roel Dullaart
Piano/arrangementen: Tom Dicke
Gitaar/arrangementen: Mirek Walton
Vertalingen: Anna Ågren, Roel Dullaart, Roxanne Hellevoort
Scenario en dramaturgie: Jurre Bussemaker
Regie: Karina Kroft

Mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds BNG, Uppsala International Summer Session, Gemeente ‘s-Hertogenbosch en Gemeente Velsen.

Bezoekers over de voorstelling:

“Jullie hedendaagse vertolking, de muzikale vrolijkheid en de vrolijke muzikaliteit, de humor, de perfecte balans tussen Zweeds en Nederlands, evenals tussen jullie beider stemmen, de liefdevolle vertolkingen en het geestige vervolg van de Nozem en de Non. Mijn dochter is haar hele leven al ‘lastig gevallen’ met Cornelis, maar nu voor het eerst, vond ze een liedje van hem echt mooi; Fatumeh. Dat ontroerde mij.”

“De verrassing van 2014; Vreeswijk&De Andersons. Heerlijk, een hele middag zitten genieten. Alles klopt, en de liedjes zijn te mooi om los te lopen. Is de CD echt op? Was dit echt bijna de laatste Vreeswijkvoorstelling? Au, dit smaakt naar meer!”

“We hebben genoten van jullie optreden in de Meerse in Hoofddorp. Mooie liedjes, prachtige teksten, met humor maar ook met ontroering, herkenbare en hilarische Zweedse anekdotes (goeie tip trouwens van die melkpakken) en een mooie balans tussen Zweden en Nederland, tussen Vreeswijk en de Andersons. Wat een passie, plezier en humor op het podium!”

“Een prachtig en humoristisch inkijkje gekregen in de Zweeds cultuur. Melkpakken, prostituées, moraal, drank, vermaningen, boekhouding en nudisten. Eindelijk kregen al deze onderwerpen op één avond de aandacht die ze verdienen. Een perfecte snelheid en timing. Complimenten voor de samenstelling van het programma, de teksten en uiteraard de geweldige uitvoering. Dank!”