We knallen er wat hoop tegenaan!

We knallen er wat hoop tegenaan!

In aanloop naar onze releaseparty van het multimediale boek ‘Een Mooiere Wereld’ werden we geïnterviewd door Mieske van Eck van het Brabants Dagblad. Het artikel is hieronder te lezen!


De Andersons lanceren donderdag hun totaalkunstwerk ‘Een mooiere wereld’, een boek met muziek, illustraties, tekst en video. Maar er gaat niets boven het echte theater zeggen Anna Ågren en Roel Dullaart. 10 maart houden ze hun boek feestelijk ten doop in de Verkadefabriek Den Bosch. “Met een bonte stoet kunstenaars op ontdekkingsreis.”

“Ergens vallen mensen om of staan ze niet meer op”, zingen Anna Ågren en Roel Dullaart in het lied ‘Alles schreeuwt om zuiverheid’. Dat het ‘een teringzooi’ op de planeet is weten ze donders goed. Maar ergens “schijnt ook de zon, slaapt een kind en zingt een merel”. Genoeg om te geloven in een mooiere wereld. En mocht cynisme de kop op steken, hun zoontje Noah Ramses van drie houdt hen bij de les.
Anna: “Je hoort steeds: alle ellende overkomt ons, maar we kunnen ook zelf iets veranderen.” We hebben de wereld niet van onze voorouders geërfd, maar geleend van onze kinderen, zegt een oude wijsheid van de Apachen.”
In hun boek vragen Anna en Roel raad aan de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren (1907-2002). De Nederlandse kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper schreef mee aan liedjes en zorgde voor het scenario. Charlotte L8 Winberg maakte sprookjesachtige olieverfschilderijen die het boek illustreren.
Roel Dullaart (1979) en Anna Ågren (1980) kennen elkaar al twintig jaar. Zij komt uit Zweden, hij uit Den Bosch. Sprankelend, over elkaar heen buitelend en elkaar aanvullend doen ze hun verhaal. Anna met haar volgens Roel ‘kasteelmuren slopende woordenvloed’, Roel wat bedachtzamer.
Ze ontmoetten elkaar op het Conservatorium in Tilburg. Geliefden waren ze niet meteen, maar ze deelden hun liefde voor tekst en muziek. “We waren in Tilburg een vreemde eend in de bijt, omdat we niet voor musical kozen”, zegt Anna. Na het Conservatorium en acteerlessen aan de Academie voor Drama in Eindhoven deden ze twee jaar Koningtheateracademie in Den Bosch. “We zijn moeilijk in een hokje te stoppen. Wat we doen is een grensvorm tussen theater, kleinkunst, muziektheater en cabaret”, zegt Roel. Anna: “We zijn op zoek naar het kleine in het grote.” Roel: “In voorstellingen die dichtbij komen.”
‘Een mooiere wereld’ is de derde voorstelling van de Andersons die een link heeft met Zweden. Met Arjen Lubach maakten ze ‘Stockholm sneeuwt’, muziektheater over de moord op de Zweedse premier Olof Palme. En ze toerden met leven en werk van zanger, dichter muzikant Cornelis Vreeswijk. Nu proberen ze aan de hand van Astrid Lindgren ‘kind te blijven en toch volwassen te zijn’. Roel: “De wereld in het klein is eigenlijk prachtig. Ergens schijnt de zon. Tot je kijkt naar het grote om je heen. Dan verlies je het kleine.” “Lindgren wist dat. Zij heeft met woorden zoveel verandering gebracht. In een tijd dat er zoveel cynisme is, is het ook wel eens fijn er een beetje hoop tegen aan te knallen.”, zegt Anna. “Lindgren was ook een oproerkraaister. Ze sprak in haar sprookjes rechtstreeks tot de premier, raakte de harten, wist wat er speelde in de samenleving, kon de vinger op de zere plek leggen. Door haar is 1976 een kabinet gevallen in Zweden.”
Hun boek is ontstaan tijdens de tweede lockdown. Ze hadden vijf try-outs gespeeld toen de theaters weer op slot gingen. Dat was hun redding, denken ze nu. Roel: “Het werkte nog niet. Het was te zwaar.” Anna: “Het publiek ging niet hoopvol naar huis in het begin. We hebben pas na die eerste voorstellingen onze toon gevonden. Vaak moet je eerst de diepte in om weer naar boven te klimmen.” Een jaar konden ze niet optreden. Anna: “Stilzitten is niet…” “haar grootste kracht”, vult Roel aan. Ze grepen de kans om de voorstelling door te ontwikkelen tot het totaalkunstwerk dat er nu ligt. “We werkten met geweldige mensen onder wie een vierkoppige band. Door de lockdown had iedereen meer tijd.”
Het boek biedt theater-thuis. Qr-codes geven toegang tot liedjes, videoclips en portretten van documentairemaakster Ellen van Kempen van Kuypers, Winberg en de Andersons. “Voor haar gaan we met de billen bloot. Je ziet ons bibberend achter de coulissen staan, wat het publiek nooit ziet op het podium”, zegt Anna.
Hun boek is mede mogelijk gemaakt door crowdfunding die 13.800 euro opleverde. Maar dat was lang niet genoeg: Anna: “Ons spaargeld is absoluut op. Als nu de wasmachine stuk gaat…”

De Andersons – Releaseparty Een mooiere wereld – Verkadefabriek Den Bosch, 10 maart.